Documentaire

Vrouwen van Ravensbrück is gevormd door een zestal Communicatiestudenten van de Hanzehogeschool te Groningen. Gedurende het laatste jaar van deze vierjarige opleiding kan er voor de specialisatie ‘Mediastiek’ gekozen worden. Dit is een uitdagende mix van communicatie, media en journalistiek. De richtlijn die we kregen voor dit project was ‘maak een documentaire van een half uur over voormalig concentratiekamp Ravensbrück’. Volledig vrij gelaten qua invulling zijn we aan de slag gegaan. Van sponsoren werven tot de interviews, van een reis naar het voormalig concentratiekamp tot en met de eindmontage. Een half jaar hebben we keihard gewerkt aan dit project.

Het resultaat is ‘Vrouwen van Ravensbrück’, een indrukwekkende documentaire van een half uur over de belevenissen van de vrouwen in het kamp. Er worden drie vrouwen geïnterviewd en deze gesprekken worden aangevuld met beelden uit het concentratiekamp zelf.
De opdrachtgever was het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Enkele van de Nederlandse vrouwen die het kamp overleefden, hebben na de oorlog het comité opgericht, dat nog steeds op allerlei manieren actief is. Belangrijke doelen zijn het opkomen voor het behoud van vrede en het optreden tegen alle vormen van fascisme, vreemdelingenhaat en racisme. Ook onderhouden ze het contact met ex-Ravensbrückgevangenen en nabestaanden en zijn ze verantwoordelijk voor het Ravensbrück monument in Amsterdam.

Van het comité ontvingen we namen van vrouwen die het concentratiekamp destijds hebben overleefd. Vervolgens hebben we de vrouwen benaderd met de vraag of we ze mochten vastleggen voor onze film. Mieke van den Burger, Wil Petroff en Selma van de Perre zagen dit wel zitten. Selma is zelfs nog overgevlogen uit Londen, Engeland om ons het interview te laten afnemen.
Naast de interviews zijn we naar Ravensbrück afgereisd om een bezoek te brengen aan het voormalig concentratiekamp. Vier dagen zijn we hier verbleven om het kamp vast te leggen op video en om materiaal te verzamelen voor de documentaire. Deze ingrediënten zijn gevormd tot een documentaire die in onze ogen als zeer indrukwekkend wordt ervaren.

Onder het kopje ‘Media’ kan een trailer bekeken worden, evenals overig (beeld)materiaal van Vrouwen van Ravensbrück.

Het Team


v.l.n.r: Janine de Wit, Stephan Keereweer, Jantine Agterhuis, Winout Blaauw, Jannet Uil, Desi Meijer.