Online Release

Een jaar na de release van Vrouwen van Ravensbrück hebben wij besloten de gehele documentaire te publiceren via het internet.

Posted in Nieuws | Leave a comment

Hoogtepunten!

Inmiddels zijn we een maand verder. Een maand waarin het hoogtepunt van ons project heeft plaatsgevonden: de releasebijeenkomst. Hierbij een verslag over deze drukke en spannende maand.

Nu al het beeldmateriaal compleet was, werd het tijd voor de moeilijkste opgave: de eindmontage. Aan het begin van ons project hebben wij een duidelijke taakverdeling gemaakt. Het was vanaf het begin duidelijk dat Winout en Stephan zich op het technische gedeelte zouden richten, waaronder de montage. Met de groep hebben we verschillende brainstormsessies gehad bij Winout thuis, over hoe wij onze documentaire vorm wouden geven. Voor de meiden was het best moeilijk om zo’n belangrijke taak over te dragen aan anderen. Maar het vertrouwen was groot en wij wisten dat Winout en Stephan deze belangrijke taak met succes konden volbrengen.

Om ‘Vrouwen van Ravensbrück’ onder de aandacht te brengen hebben wij een persbericht uitgegeven naar alle regionale en landelijke media. Tot ons grote genoegen stroomden de reacties binnen. De eerste was van OOG-radio, of wij in de uitzending over onze documentaire wouden vertellen. En natuurlijk wouden wij dat! Jantine, Jannet, Janine en Desi reden naar de studio van OOG-radio en Jantine, Janine en Desi namen plaats achter de microfoon. Een tikkeltje nerveus begonnen zij aan het interview, want niemand van hen was ooit geïnterviewd voor de radio. Na ongeveer 20 minuten was het radio-avontuur afgelopen. Met een tevreden en opgewonden gevoel keerden Jantine, Janine, Desi en Jannet huiswaarts. Ze vonden het erg leuk om dit een keer mee te maken. 

Het bleef echter niet bij 1 radio-avontuur. Twee dagen later stond radio 1 op de voicemail of wij in het programma De Gids met Felix Meurders onze documentaire en ons project wouden toelichten. Op 20 januari vertrokken Janine, Jantine en Desi met de trein naar Hilversum naar het Mediapark. Via de NOS-redactie werden zij naar de Radio 1 studio’s geleid. Hier werden zij hartelijk ontvangen door de redactie en Felix Meurders. De dames waren nogal zenuwachtig, want de landelijke radio, dat was toch wel erg spannend. Om half 12 was het dan zo ver, de dames mochten plaatsnemen naast Felix in de studio. Felix Meurders was erg enthousiast over onze documentaire en stelde goede en gerichte vragen, die met een bonkend hart werden beantwoord. Na een klein half uurtje was het interview afgelopen en gingen de dames terug naar de wachtruimte. Hier hebben zij gewacht tot het programma was afgelopen, om vervolgens nog even met Felix te babbelen over de documentaire en de uitzending. Natuurlijk werd er nog even een foto geschoten met Felix, want zo vaak ontmoet je niet zo’n bekendheid. Met een grote ervaring rijker, stapten Janine, Jantine en Desi op de trein terug naar Groningen.

Ook in de geschreven media werd aandacht aan onze documentaire besteed. Het Dagblad van het Noorden publiceerde een groot artikel over ‘Vrouwen van Ravensbrück’:

En toen was het zover: de grote avond. De releasebijeenkomst vond plaats in Forum Images in Groningen op 27 januari. Een zenuwslopende dag, want: hoe zou de documentaire worden ontvangen? ‘Vrouwen van Ravensbrück’ zou het slotstuk van de avond worden en rond de 200 mensen waren aanwezig. Tussen de aanwezigen zaten familie, vrienden en leerlingen, maar ook sponsoren, geïnteresseerden die over onze documentaire hadden gelezen en het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Nadat alle andere films en documentaires van Mediastiek   waren vertoond, was het onze beurt. Eerst werden wij naar voren geroepen om nog enkele vragen over ons project te beantwoorden, waarna de documentaire startte. Met grootste stilte werd ‘Vrouwen van Ravensbrück’ bekeken. Toen de aftiteling startte werden wij getrakteerd op een groot applaus, een ‘kippenvelmomentje’ voor ons allen. Vervolgens werd Greet, van Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, naar voren geroepen voor een reactie op onze documentaire:

Na afloop kregen we zeer positieve reacties en samen waren we beretrots op ons eindproduct. Wat een fantastische avond! De avond hebben we afgesloten in een Groningse kroeg om te proosten op ons succes. Samen hebben we een bijzondere en indrukwekkende tijd meegemaakt, die we allen nooit meer zullen vergeten.

Onze dank is groot voor iedereen die aan ons project heeft samengewerkt. Ons volgende doel is om ‘Vrouwen van Ravensbrück’ uit te zenden op landelijke televisie. Wij gaan hard ons best doen! 

Project Ravensbrück

Posted in Nieuws | Leave a comment

Bijzondere verhalen

Daar stonden we dan op Schiphol, wachtend bij arrivel 2.  Na een lange rit van Groningen naar Amsterdam was het dan eindelijk zo ver: Selma van de Perre kwam vanuit Londen over vliegen naar Nederland. Een vrouw van 88 jaar oud die speciaal voor onze documentaire over kwam vliegen voor een interview. Wat een eer!

Na drie kwartier wachten bij de arrival zagen wij nog steeds geen vrouw met een witte baret. Toen werden wij toch een beetje ongerust. Zal ze wel op het vliegtuig zijn gestapt? Kan ze het allemaal wel vinden? Of is er misschien wat gebeurd? Bleek dat passagiers met alleen handbaggage bij arrival 1 uitkwamen. Rennend naar arrival 1 zagen we plots een witte baret opduiken. Gelukkig… we hadden haar gevonden!

Tijdens de rit naar Groningen kwamen de verhalen al snel los. Selma begon ronduit te vertellen over de Tweede Wereldoorlog en al haar ervaringen. De terugreis van bijna 2,5 uur vloog voorbij.  Eenmaal in Groningen aangekomen hebben wij haar afgezet bij het hotel om bij te komen van de reis. Wij zouden haar even later ophalen om te eten bij restaurant ‘Het Feithuis’ in Groningen.

Tijdens het diner bekeken we foto’s van vroeger die Selma mee had genomen en vertelde zij over haar leven in Londen. Na een heerlijk diner hebben we Selma weer veilig afgezet bij het hotel.

De volgende dag was de dag van het interview. Dit heeft plaats gevonden bij onze projectcoach, Wiggele Wouda. Het interview verliep goed en Selma’s verhalen werden als zeer bijzonder en indrukwekkend ervaren. Selma is van origine Joods, maar nam tijdens de Tweede Wereldoorlog een andere naam aan. Dit is gelukkig nooit ontdekt.

Na het interview trakteerde onze coach ons op een uitgebreide lunch. Na een paar uur uitbuiken werd het echter alweer tijd voor een echte Hollandse kost: stamppot boerenkool. Selma verheugde zich op een echte Hollandse maaltijd. Ze vond Stephan’s boerenkool gelukkig erg lekker.

Na een verblijf van een intensief samen zijn hebben wij Selma woensdagochtend naar Schiphol gebracht. Als bedankje voor haar medewerking hebben wij Selma een ‘Gronings pakketje’ aangeboden, gevuld met Groningse lekkernijen.

Vanuit Londen heeft Selma nog laten weten dat zij het bezoek aan Groningen als zeer prettig heeft ervaren. En dat de organisatie zeer voorspoedig was. Ook wij hebben Selma’s komst als zeer prettig en bijzonder ervaren.

Selma was de derde en laatste vrouw die geïnterviewd is voor onze documentaire. Nu de interviews allemaal zijn afgenomen, is het monteren in volle gang. Dankzij Mieke, Wil en Selma zal ‘Vrouwen van Ravensbrück’ een indrukwekkende documentaire worden.

Posted in Nieuws | Leave a comment

Spannende ontwikkelingen

We zijn alweer een maand verder, maar er zijn een hoop ontwikkelingen binnen ons project. Na een grote zoektocht hebben wij contact kunnen leggen met Wil Petroff en Selma van de Perre, overlevenden van kamp Ravensbrück. Zij waren meteen enthousiast over ons project en wilden hier graag aan meewerken.

Op 29 december zijn Janine en Jannet naar Baarn gereden voor een kennismakingsgesprek met mevrouw Petroff. Zij heette hen een warm welkom met een overheerlijke Italiaanse tulband. Mevrouw Petroff was goed voorbereid op de kennismaking. Zo had ze oude krantenartikelen voor Janine en Jannet opgezocht. Op vrijdag 7 januari gaan wij met zijn allen, met een volgepakte auto, richting Baarn om mevrouw Petroff te interviewen.

Selma van de Perre vliegt maandag 10 januari vanuit Londen naar Nederland voor een interview. Zij verblijft 3 dagen in Nederland, waarbij wij haar dinsdag 11 januari zullen interviewen. Wij zijn zeer vereerd dat zij dit voor ons project over heeft, ze is immers al 88. Selma heeft bijna een jaar in Ravensbrück gevangen gezeten en is daarom zeer interessant voor ons project. Wij kijken er naar uit Selma te ontmoeten en wij hopen dat Selma een aangenaam verblijf heeft hier in Groningen.

Ondertussen zijn Winout en Stephan druk bezig met de voorbereidingen van de montage.

Met een volle agenda en een intensieve samenwerking gaan wij de laatste weken tegemoet. De releasebijeenkomst komt nu echt dichtbij!

Posted in Nieuws | Leave a comment

Vervolg…

De ochtend voor ons bezoek aan Berlijn kregen we de mogelijkheid om het echte SS-fotoalbum te bekijken. Tijdens het bekijken van deze foto’s werd ons verteld dat dit propagandafoto’s waren en dat dit zeker niet met de werkelijkheid vergeleken kon worden. Deze foto’s werden gebruikt om aan de buitenwereld te laten zien dat het verblijf in een kamp niet zo erg was. Ze waren dan ook minder extreem dan we van te voren hadden verwacht. Toch hebben wij een aantal foto’s beschikbaar gekregen om deze te gebruiken. Voor een betere impressie van de situatie destijds hebben wij tekeningen bekeken die door Violette Lecoq (zij was een gevangene in het kamp)getekend zijn. Deze foto’s zijn schrikbarend en zeer indrukwekkend. Ook deze tekeningen mogen wij gebruiken voor onze documentaire.

In de middag rond een uurtje of twaalf zijn we met de trein naar Berlijn gereisd. Na een uurtje zijn we aangekomen in Berlijn en hebben we de taxi gepakt naar het Joods Historisch Museum. Dit was immens groot. Een klein deel van het museum ging over de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit was zeer indrukwekkend. Daarna hebben we gewinkeld in een grote shoppingmall en daarna een hapje gegeten om de week leuk af te sluiten. We kwamen terecht in een typisch Duits restaurant met Glühwein en apfelstrudel.

We hebben samen een zeer indrukwekkende maar toch gezellige week gehad. We hebben nu een goed beeld van kamp Ravensbrück gekregen en we hebben er vertrouwen in dat dit ons verder gaat helpen bij het produceren van de documentaire.

Posted in Nieuws | Leave a comment

Bericht vanuit Ravensbrück

Bepakt en bezakt met video-apparatuur, warme kleding en genoeg eten endrinken gingen wij met het gesponsorde busje richting Ravensbrück. Na een voorspoedige reis van zes uur reden we ´s avonds het terrein op. In het donker waren veel grote huizen te zien met allemaal dezelfde bouwstijl. Voor drie nachten gaan wij in één van deze huizen verblijven. Een dubbel gevoel, want in ons achterhoofd weten wij dat in de tijd van de Tweede Wereldoorlog hier vrouwelijke SS´ers verbleven.

Na een warme douche en een lekker ontbijtje hadden wij ´s ochtends een afspraak met Angi Meijer en directrice Insa Escheback. Na een korte kennismaking werden we door Angi rond geleid over het hele terrein. Het originele hoofdkwartier,  het crematorium, de gevangenis en de comandantenhuizen zijn allemaal nog intact. Heel bijzonder en apart om dit te kunnen zien en mee te maken. Na vele verhalen was het tijd om samen een kopje koffie of thee te drinken, even opwarmen want het is hier -10 graden. Beseffende dat de vrouwen die hier zaten het moesten doen met enkel een simpele rok en een colbertje mogen wij niet klagen met onze warme kleren.

In de middag hadden wij een afspraak met Matthias Heyl. Deze behulpzame man heeft er voor gezorgd dat wij hier  kosteloos kunnen verblijven, via de stichtingen Internationaler Freundeskreis Ravensbrück en Dr. Hildegard Hanze-Stiftung. Matthias is zeer betrokken en enthousiast over ons project, net zoals velen die hier werkzaam zijn. Zo mogen wij morgen kijken in het originele SS foto-album van Ravensbrück. Ook staat Berlijn op het programma, waar wij het Holocaust museum gaan bezoeken. Wat ons tijdens deze reis nog meer te wachten staat, zal te lezen zijn in onze volgende blog.

Mit freundlichen grüsse aus Ravensbrück

Posted in Nieuws | Leave a comment

In volle vaart!

Ter oriëntatie voor ons project hebben wij een bezoek gebracht aan herinneringskamp Westerbork op 11 november jl. Janine en Jannet waren hier al eerder geweest, maar de rest van de groep wist niet wat hen te wachten stond. Na een lekkere kop warme chocolademelk begonnen we ons bezoek in het museum. Indrukwekkend waren alle postkaarten, oude foto’s en beeldmateriaal van het kamp. Na ongeveer anderhalf uur in het museum, reden we met de pendelbus naar het terrein. Bibberend van de kou deden we een ronde over het terrein. We vonden het allen jammer dat er nog maar zo weinig van ‘ het oude kamp’  over was, maar desalniettemin vonden we het zeer bijzonder (of raar) om over een terrein  te lopen waar zoveel mensen gevangen hebben gezeten.

Dinsdag 9 november heeft Jannet contact gezocht met Mieke van den Burger (overlevende van kamp Ravensbrück). Al snel stond zij positief tegenover ons project en wilde zij ons graag op 22 november ontvangen. Door haar lichamelijke conditie wilde ze graag de kennismaking en het interview op 1 dag. Spannend voor ons, want alles moest in 1 keer goed gaan. Het traject verliep opeens wel heel erg snel, waardoor week 36 een week vol stress werd.

Met een volgepakte auto met licht- en filmapparatuur vertrokken we op 22 november naar Oudewater (nabij Utrecht). Hier werden wij hartelijk ontvangen door Mieke van den Burger en haar man Gert van den Burger. Mieke is een ontzettend lief en open mens die na de kennismaking een heerlijke lunch op tafel zette. Na onze buiken volgegeten te hebben begonnen we met de setopbouw. Hiervoor werd Mieke’s hele woonkamer verbouwd. Tijdens de setopbouw ondervonden we onze eerste problemen (waaronder met het achtergrondscherm). Na wat kleine tegenslagen begon om 15:00 eindelijk het interview.

Toen Desi de eerste vraag aan Mieke stelde, werd meteen duidelijk dat Mieke niet op haar mondje gevallen was. Ze wilde graag haar verhaal vertellen en deze was ook zeer bijzonder om te horen. De hele crew was muisstil en luisterde aandachtig naar het indrukwekkende verhaal van Mieke.  Om 17:00 eindigde het interview en waren we allen zeer verheugd over het resultaat. Na de woonkamer weer in ere te hebben hersteld werden we door Mieke nog op broodjes kroket getrakteerd. We hebben deze dag als zeer speciaal ervaren en willen Mieke bedanken voor haar gastvrijheid en haar openheid over haar kampervaringen.

Deze stressvolle, maar bijzondere dag werd afgesloten met goed nieuws: de overnachtingen in de jeugdherberg van kamp Ravensbrück worden volledig gefinancierd. De reis naar Ravensbrück is definitief!

Posted in Nieuws | Leave a comment

Onderweg..

Naast alle werkzaamheden binnen het project is er zo nu en dan tijd voor ontspanning. Zo werd het tijd voor een professionele fotoshoot voor onze website. De fotostudio was gereserveerd en de foto’s konden geschoten worden. Natuurlijk was het even wennen  om flink in de spotlights te staan, maar na een paar keer schieten kwamen de ware modellen in ons naar boven. Het resultaat is nu te zien onder het kopje ‘’het team’’.

Ook hebben wij maandagavond met zijn allen bij Stephan gegeten. Op het menu stond ravioli met geitenkaas en brocolli en het smaakte voortreffelijk, zelfs voor Jannet die geen fan is van geitenkaas. Tijdens het eten is er duidelijkheid ontstaan over het definitieve vertrek naar Ravensbrϋck.  Dinsdag 30 november is het zover, voor 3 dagen zullen wij in Duitsland verblijven om daar kamp Ravensbrϋck en het Holocaustmuseum in Berlijn te bezoeken. Na het eten zijn we met zijn allen, behalve Winout die wel in de kou wilde fietsen, met de auto naar de bioscoop gereden.

De film ‘Haar naam was Sarah’ was een indrukwekkende film, die een goed beeld geeft over wat voor gruwelijkheden zich hebben voorgedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat wij zo intensief bezig zijn met dit onderwerp, waren wij zeer geraakt door het verhaal. De hele bioscoopzaal zat vol en dat geeft ons vertrouwen. Hieruit blijkt dat het onderwerp (De Tweede Wereldoorlog) nog steeds leeft onder de mensen. Wij willen er, met onze documentaire, voor zorgen dat het onderwerp onder de aandacht blijft. De oorlog mag niet vergeten worden!

Hieronder de link naar de trailer van ‘Haar naam was Sarah’:
http://www.youtube.com/watch?v=HM9j88Zu9b4

Posted in Nieuws | Leave a comment

Met open armen ontvangen

Maandag 27 september gingen we met de projectgroep naar Hoofddorp om de Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück te ontmoeten. Wat ons te wachten stond wisten we niet. Tijdens de lange treinreis van Groningen naar Hoofddorp vroegen we ons af hoe het bezoek zou verlopen en welke vragen we konden stellen. Zouden er overlevenden bij het gesprek zijn? Wie heeft het comité opgericht? Wie zaten er in een strafkamp?

Eenmaal bij het adres aangekomen werden we letterlijk met open armen ontvangen. We kregen een warm onthaal en tijdens een kop koffie kwamen er een boel boeiende verhalen los en bleven de vragen komen. Ook werden de eerste ideeën besproken en  potentiële sponsors genoteerd. Op de terugweg bleven we ons maar verbazen over de indrukwekkende verhalen en werd er nog veel over nagepraat.

Dit project is als geen ander project, zo indrukwekkend en emotioneel. Het is aan ons de taak om ervoor te zorgen dat de vrouwen van Ravensbrück nooit vergeten mogen worden.

Posted in Nieuws | Leave a comment