Hoogtepunten!

Inmiddels zijn we een maand verder. Een maand waarin het hoogtepunt van ons project heeft plaatsgevonden: de releasebijeenkomst. Hierbij een verslag over deze drukke en spannende maand.

Nu al het beeldmateriaal compleet was, werd het tijd voor de moeilijkste opgave: de eindmontage. Aan het begin van ons project hebben wij een duidelijke taakverdeling gemaakt. Het was vanaf het begin duidelijk dat Winout en Stephan zich op het technische gedeelte zouden richten, waaronder de montage. Met de groep hebben we verschillende brainstormsessies gehad bij Winout thuis, over hoe wij onze documentaire vorm wouden geven. Voor de meiden was het best moeilijk om zo’n belangrijke taak over te dragen aan anderen. Maar het vertrouwen was groot en wij wisten dat Winout en Stephan deze belangrijke taak met succes konden volbrengen.

Om ‘Vrouwen van Ravensbrück’ onder de aandacht te brengen hebben wij een persbericht uitgegeven naar alle regionale en landelijke media. Tot ons grote genoegen stroomden de reacties binnen. De eerste was van OOG-radio, of wij in de uitzending over onze documentaire wouden vertellen. En natuurlijk wouden wij dat! Jantine, Jannet, Janine en Desi reden naar de studio van OOG-radio en Jantine, Janine en Desi namen plaats achter de microfoon. Een tikkeltje nerveus begonnen zij aan het interview, want niemand van hen was ooit geïnterviewd voor de radio. Na ongeveer 20 minuten was het radio-avontuur afgelopen. Met een tevreden en opgewonden gevoel keerden Jantine, Janine, Desi en Jannet huiswaarts. Ze vonden het erg leuk om dit een keer mee te maken. 

Het bleef echter niet bij 1 radio-avontuur. Twee dagen later stond radio 1 op de voicemail of wij in het programma De Gids met Felix Meurders onze documentaire en ons project wouden toelichten. Op 20 januari vertrokken Janine, Jantine en Desi met de trein naar Hilversum naar het Mediapark. Via de NOS-redactie werden zij naar de Radio 1 studio’s geleid. Hier werden zij hartelijk ontvangen door de redactie en Felix Meurders. De dames waren nogal zenuwachtig, want de landelijke radio, dat was toch wel erg spannend. Om half 12 was het dan zo ver, de dames mochten plaatsnemen naast Felix in de studio. Felix Meurders was erg enthousiast over onze documentaire en stelde goede en gerichte vragen, die met een bonkend hart werden beantwoord. Na een klein half uurtje was het interview afgelopen en gingen de dames terug naar de wachtruimte. Hier hebben zij gewacht tot het programma was afgelopen, om vervolgens nog even met Felix te babbelen over de documentaire en de uitzending. Natuurlijk werd er nog even een foto geschoten met Felix, want zo vaak ontmoet je niet zo’n bekendheid. Met een grote ervaring rijker, stapten Janine, Jantine en Desi op de trein terug naar Groningen.

Ook in de geschreven media werd aandacht aan onze documentaire besteed. Het Dagblad van het Noorden publiceerde een groot artikel over ‘Vrouwen van Ravensbrück’:

En toen was het zover: de grote avond. De releasebijeenkomst vond plaats in Forum Images in Groningen op 27 januari. Een zenuwslopende dag, want: hoe zou de documentaire worden ontvangen? ‘Vrouwen van Ravensbrück’ zou het slotstuk van de avond worden en rond de 200 mensen waren aanwezig. Tussen de aanwezigen zaten familie, vrienden en leerlingen, maar ook sponsoren, geïnteresseerden die over onze documentaire hadden gelezen en het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Nadat alle andere films en documentaires van Mediastiek   waren vertoond, was het onze beurt. Eerst werden wij naar voren geroepen om nog enkele vragen over ons project te beantwoorden, waarna de documentaire startte. Met grootste stilte werd ‘Vrouwen van Ravensbrück’ bekeken. Toen de aftiteling startte werden wij getrakteerd op een groot applaus, een ‘kippenvelmomentje’ voor ons allen. Vervolgens werd Greet, van Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, naar voren geroepen voor een reactie op onze documentaire:

Na afloop kregen we zeer positieve reacties en samen waren we beretrots op ons eindproduct. Wat een fantastische avond! De avond hebben we afgesloten in een Groningse kroeg om te proosten op ons succes. Samen hebben we een bijzondere en indrukwekkende tijd meegemaakt, die we allen nooit meer zullen vergeten.

Onze dank is groot voor iedereen die aan ons project heeft samengewerkt. Ons volgende doel is om ‘Vrouwen van Ravensbrück’ uit te zenden op landelijke televisie. Wij gaan hard ons best doen! 

Project Ravensbrück

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *