Bijzondere verhalen

Daar stonden we dan op Schiphol, wachtend bij arrivel 2.  Na een lange rit van Groningen naar Amsterdam was het dan eindelijk zo ver: Selma van de Perre kwam vanuit Londen over vliegen naar Nederland. Een vrouw van 88 jaar oud die speciaal voor onze documentaire over kwam vliegen voor een interview. Wat een eer!

Na drie kwartier wachten bij de arrival zagen wij nog steeds geen vrouw met een witte baret. Toen werden wij toch een beetje ongerust. Zal ze wel op het vliegtuig zijn gestapt? Kan ze het allemaal wel vinden? Of is er misschien wat gebeurd? Bleek dat passagiers met alleen handbaggage bij arrival 1 uitkwamen. Rennend naar arrival 1 zagen we plots een witte baret opduiken. Gelukkig… we hadden haar gevonden!

Tijdens de rit naar Groningen kwamen de verhalen al snel los. Selma begon ronduit te vertellen over de Tweede Wereldoorlog en al haar ervaringen. De terugreis van bijna 2,5 uur vloog voorbij.  Eenmaal in Groningen aangekomen hebben wij haar afgezet bij het hotel om bij te komen van de reis. Wij zouden haar even later ophalen om te eten bij restaurant ‘Het Feithuis’ in Groningen.

Tijdens het diner bekeken we foto’s van vroeger die Selma mee had genomen en vertelde zij over haar leven in Londen. Na een heerlijk diner hebben we Selma weer veilig afgezet bij het hotel.

De volgende dag was de dag van het interview. Dit heeft plaats gevonden bij onze projectcoach, Wiggele Wouda. Het interview verliep goed en Selma’s verhalen werden als zeer bijzonder en indrukwekkend ervaren. Selma is van origine Joods, maar nam tijdens de Tweede Wereldoorlog een andere naam aan. Dit is gelukkig nooit ontdekt.

Na het interview trakteerde onze coach ons op een uitgebreide lunch. Na een paar uur uitbuiken werd het echter alweer tijd voor een echte Hollandse kost: stamppot boerenkool. Selma verheugde zich op een echte Hollandse maaltijd. Ze vond Stephan’s boerenkool gelukkig erg lekker.

Na een verblijf van een intensief samen zijn hebben wij Selma woensdagochtend naar Schiphol gebracht. Als bedankje voor haar medewerking hebben wij Selma een ‘Gronings pakketje’ aangeboden, gevuld met Groningse lekkernijen.

Vanuit Londen heeft Selma nog laten weten dat zij het bezoek aan Groningen als zeer prettig heeft ervaren. En dat de organisatie zeer voorspoedig was. Ook wij hebben Selma’s komst als zeer prettig en bijzonder ervaren.

Selma was de derde en laatste vrouw die geïnterviewd is voor onze documentaire. Nu de interviews allemaal zijn afgenomen, is het monteren in volle gang. Dankzij Mieke, Wil en Selma zal ‘Vrouwen van Ravensbrück’ een indrukwekkende documentaire worden.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *