Vervolg…

De ochtend voor ons bezoek aan Berlijn kregen we de mogelijkheid om het echte SS-fotoalbum te bekijken. Tijdens het bekijken van deze foto’s werd ons verteld dat dit propagandafoto’s waren en dat dit zeker niet met de werkelijkheid vergeleken kon worden. Deze foto’s werden gebruikt om aan de buitenwereld te laten zien dat het verblijf in een kamp niet zo erg was. Ze waren dan ook minder extreem dan we van te voren hadden verwacht. Toch hebben wij een aantal foto’s beschikbaar gekregen om deze te gebruiken. Voor een betere impressie van de situatie destijds hebben wij tekeningen bekeken die door Violette Lecoq (zij was een gevangene in het kamp)getekend zijn. Deze foto’s zijn schrikbarend en zeer indrukwekkend. Ook deze tekeningen mogen wij gebruiken voor onze documentaire.

In de middag rond een uurtje of twaalf zijn we met de trein naar Berlijn gereisd. Na een uurtje zijn we aangekomen in Berlijn en hebben we de taxi gepakt naar het Joods Historisch Museum. Dit was immens groot. Een klein deel van het museum ging over de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit was zeer indrukwekkend. Daarna hebben we gewinkeld in een grote shoppingmall en daarna een hapje gegeten om de week leuk af te sluiten. We kwamen terecht in een typisch Duits restaurant met Glühwein en apfelstrudel.

We hebben samen een zeer indrukwekkende maar toch gezellige week gehad. We hebben nu een goed beeld van kamp Ravensbrück gekregen en we hebben er vertrouwen in dat dit ons verder gaat helpen bij het produceren van de documentaire.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *