Bericht vanuit Ravensbrück

Bepakt en bezakt met video-apparatuur, warme kleding en genoeg eten endrinken gingen wij met het gesponsorde busje richting Ravensbrück. Na een voorspoedige reis van zes uur reden we ´s avonds het terrein op. In het donker waren veel grote huizen te zien met allemaal dezelfde bouwstijl. Voor drie nachten gaan wij in één van deze huizen verblijven. Een dubbel gevoel, want in ons achterhoofd weten wij dat in de tijd van de Tweede Wereldoorlog hier vrouwelijke SS´ers verbleven.

Na een warme douche en een lekker ontbijtje hadden wij ´s ochtends een afspraak met Angi Meijer en directrice Insa Escheback. Na een korte kennismaking werden we door Angi rond geleid over het hele terrein. Het originele hoofdkwartier,  het crematorium, de gevangenis en de comandantenhuizen zijn allemaal nog intact. Heel bijzonder en apart om dit te kunnen zien en mee te maken. Na vele verhalen was het tijd om samen een kopje koffie of thee te drinken, even opwarmen want het is hier -10 graden. Beseffende dat de vrouwen die hier zaten het moesten doen met enkel een simpele rok en een colbertje mogen wij niet klagen met onze warme kleren.

In de middag hadden wij een afspraak met Matthias Heyl. Deze behulpzame man heeft er voor gezorgd dat wij hier  kosteloos kunnen verblijven, via de stichtingen Internationaler Freundeskreis Ravensbrück en Dr. Hildegard Hanze-Stiftung. Matthias is zeer betrokken en enthousiast over ons project, net zoals velen die hier werkzaam zijn. Zo mogen wij morgen kijken in het originele SS foto-album van Ravensbrück. Ook staat Berlijn op het programma, waar wij het Holocaust museum gaan bezoeken. Wat ons tijdens deze reis nog meer te wachten staat, zal te lezen zijn in onze volgende blog.

Mit freundlichen grüsse aus Ravensbrück

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *