In volle vaart!

Ter oriëntatie voor ons project hebben wij een bezoek gebracht aan herinneringskamp Westerbork op 11 november jl. Janine en Jannet waren hier al eerder geweest, maar de rest van de groep wist niet wat hen te wachten stond. Na een lekkere kop warme chocolademelk begonnen we ons bezoek in het museum. Indrukwekkend waren alle postkaarten, oude foto’s en beeldmateriaal van het kamp. Na ongeveer anderhalf uur in het museum, reden we met de pendelbus naar het terrein. Bibberend van de kou deden we een ronde over het terrein. We vonden het allen jammer dat er nog maar zo weinig van ‘ het oude kamp’  over was, maar desalniettemin vonden we het zeer bijzonder (of raar) om over een terrein  te lopen waar zoveel mensen gevangen hebben gezeten.

Dinsdag 9 november heeft Jannet contact gezocht met Mieke van den Burger (overlevende van kamp Ravensbrück). Al snel stond zij positief tegenover ons project en wilde zij ons graag op 22 november ontvangen. Door haar lichamelijke conditie wilde ze graag de kennismaking en het interview op 1 dag. Spannend voor ons, want alles moest in 1 keer goed gaan. Het traject verliep opeens wel heel erg snel, waardoor week 36 een week vol stress werd.

Met een volgepakte auto met licht- en filmapparatuur vertrokken we op 22 november naar Oudewater (nabij Utrecht). Hier werden wij hartelijk ontvangen door Mieke van den Burger en haar man Gert van den Burger. Mieke is een ontzettend lief en open mens die na de kennismaking een heerlijke lunch op tafel zette. Na onze buiken volgegeten te hebben begonnen we met de setopbouw. Hiervoor werd Mieke’s hele woonkamer verbouwd. Tijdens de setopbouw ondervonden we onze eerste problemen (waaronder met het achtergrondscherm). Na wat kleine tegenslagen begon om 15:00 eindelijk het interview.

Toen Desi de eerste vraag aan Mieke stelde, werd meteen duidelijk dat Mieke niet op haar mondje gevallen was. Ze wilde graag haar verhaal vertellen en deze was ook zeer bijzonder om te horen. De hele crew was muisstil en luisterde aandachtig naar het indrukwekkende verhaal van Mieke.  Om 17:00 eindigde het interview en waren we allen zeer verheugd over het resultaat. Na de woonkamer weer in ere te hebben hersteld werden we door Mieke nog op broodjes kroket getrakteerd. We hebben deze dag als zeer speciaal ervaren en willen Mieke bedanken voor haar gastvrijheid en haar openheid over haar kampervaringen.

Deze stressvolle, maar bijzondere dag werd afgesloten met goed nieuws: de overnachtingen in de jeugdherberg van kamp Ravensbrück worden volledig gefinancierd. De reis naar Ravensbrück is definitief!

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.